Ce este interviul de angajare?

Interviul de angajare este o discuție de tip dialog, de 30-60 de minute în care angajatorul sau reprezentantul unei companii pune întrebări candidatului pentru a evalua dacă acesta se potrivește pentru poziția dorită. Acesta poate avea loc în persoană, prin telefon sau prin video. Indiferent de circumstanțe însă, pregătirea pentru interviu este esențială dacă vrei să lași o impresie bună și să treci în următoarea etapă a procesului de recrutare.

Primul pas este să te gândești de dinainte la întrebările de la interviu. Nu există o listă standard de întrebări pe care fiecare intervievator o urmează, însă există câteva care apar în cele mai multe dintre cazuri. Scopul tău e să înțelegi care este scopul fiecărei astfel de întrebări și să construiești cel mai bun răspuns bazat pe propria experiență și abilități.

Tipuri de întrebări puse de angajator la interviu

Unul dintre cele mai importante aspecte ale pregătirii pentru un interviu este anticiparea întrebărilor astfel încât să poți răspunde la acestea în mod eficient. Nu ai cum să prevezi toate întrebările, dar sunt câteva tipuri care se pun în majoritatea cazurilor.

Întrebări situaționale

Angajatorii pun întrebări situaționale la interviu pentru a evalua cum ai gestiona situații care ar putea apărea la locul de muncă. Pot vedea procesul tău de gândire, abilitățile de rezolvare a problemelor, cele de comunicare și management personal. Printre întrebările situaționale posibile se numără:

Cum ai gestiona o situație în care clientul este nemulțumit sau nervos?

Dacă trebuie să îndeplinești un task într-un timp foarte scurt și știi că nu te poți încadra, cum ai proceda?

Ți s-a asignat un task la care trebuie să lucrezi cu un coleg cu care nu te înțelegi bine. Cum ai gestiona situația?

Ce ai face dacă managerul tău te-ar ruga să realizezi un task pe care nu l-ai mai făcut niciodată?

Cum ai proceda dacă task-ul la care ai lucrat este criticat de colegi și manager?

Întrebări comportamentale

Întrebările comportamentale de la interviu urmăresc să arate cum ai acționat și reacționat în diferite situații în trecut care sunt relevante și pentru jobul la care aplici. Angajatorii pun astfel de întrebări pentru a vedea cum gestionezi stresul, ce și cum faci pentru a-ți îndeplini task-ul cu succes, precum și pentru a testa abilități precum rezolvarea problemelor, gândirea critică, relații cu clienții sau comunicare.

Întrebările comportamentale pot fi confundate cu cele situaționale, însă sunt diferite. Cele situaționale arată cum vei reacționa în situații viitoare, poate chiar unele peste care nu ai mai dat până atunci. Pe când cele comportamentale te pun în postura de a reflecta asupra a cum ai acționat în situații specifice din trecut.

Iată câteva întrebări comportamentale frecvente în cadrul interviurilor:

Dă-mi exemplu de o situație în care ai făcut o greșeală și cum ai gestionat situația.

Povestește-mi despre o situație în care ai primit feedback negativ. Ce s-a întâmplat și cum ai reacționat?

Da-mi exemplu de o situație în care responsabilitățile de la job au devenit copleșitoare. Ce ai făcut?

Spune-mi despre o experiență în care ți-ai stabilit un obiectiv și cum ai procedat pentru a-l îndeplini.

Ce faci când colegul tău refuză sau nu își poate termina task-ul. Dă-mi un exemplu de situație din trecut în care s-a întâmplat acest lucru.

Întrebări capcană

La interviu se pun și așa numitele întrebări capcană, cu care s-ar putea să nu fii foarte confortabil. Însă acesta este și scopul lor – să te pună într-o situație dificilă și să te scoată din zona de confort. Intervievatorul este interesat de răspuns, dar mai ales de atitudinea ta și felul în care îți gestionezi emoțiile. Printre cele mai des întȃlnite întrebări capcană se numără:

Îți place să lucrezi în echipă?

De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?

Observ o perioadă lungă în care nu ai fost angajat. Îmi poți explica ce s-a întâmplat?

Ce ți-a plăcut și ce nu ți-a plăcut la fostul tău manger?

În prezent, ai aplicat și pentru alte joburi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *